Sørøya 2005 – Kjempetorsk

 

Sørøyfestivalens største fisk ble Helge Kjøndals Torsk på 28,9 kg. Ellers ble det også ny klubbrekord på flekksteinbit, 13,16 Atle Rasmussen, og kveite 15,28, Trond Sæle.  Utenom festivalen ble det også dradd mye stor fisk av BHF gjengen på tur til Sørøya.

8 personer fra Bergen havfiskeforening dro 11. juli til Sørøya for å delta på Sørøyfestivalen som hvert år arrangeres av Sørøya havfiskeklubb. Her fiskes det i to dager i havet rundt Sørvær. Festivalen er kjent for den festivalen i landet som gir mest og størst fisk. Siden vi hadde en uke til rådighet var det også planer om egne turer på havet.

Lite fisk og landligge
Vi ankom mandag ettermiddag med fiskeabstinenser. Litt ut på kvelden kom båten vi hadde avtale om å bruke til prøvefiske inn. Da var det å løpe ned på kaien for å høre med båteier om han kunne ta oss en tur. 15 minutter senere var han på vei ut igjen med en ellevill gjeng fra Bergen. Prøvefisket denne kvelden/natten var noe dårlig, men det holdt til koketorsk dagen derpå.

Tirsdag blåste det opp og det ble landligge i tre dager. Dagene gikk med til kortspill, fiskehistorier og besøk på puben et slukkast unna. Vår båtfører Ørjan var stadig innom og planene om en langtur tok form. Vi skulle ut til Råsa hvor vi ble lovet torsk på over 20 og at muligheten for flekksteinbit også var tilstedet. Så sikker var Ørjan på storfisk at han at han lovet å bade hvis ikke Trond satt ny personlig rekord på torsk som var på 16 kilo.

Men først måtte været roe seg, noe det ikke gjorde før torsdag kveld, som var i siste liten for festivalen som begynte fredagen.

Sørøyfestivalen
Fredag våknet vi til sol og yrende liv på kaien. Vi kom oss i båtene og kjørte ut av havnen hvor båtene la seg rundt redningsskøyten. Fra redningsskøyten ble det lagt ned krans over fiskere som er blitt borte på havet. På signal fra redningsskøyten stevnet båtene mot fiskeplassene.

Første festivaldag ble det tatt mye stor fisk, bla to torsker på over 20 kilo, den største på 28,28 kilo. Av fisker tatt av medlemmer fra BHF kan vi nevne at Trond fikk en torsk på 13,36 kilo, Odd fikk fire på over 10 kilo, de største på 16,90 og 14,46. Helge og Atle fikk også torsker på over 10 kilo. Harald sikret dagens forrett med en liten kveite.

Etter første festivaldag ledet Bjørg dameklassen mens Odd og Trond lå best an fra BHF i herreklassen med henholdsvis 4. og 7. plass. Med andre ord god grunn til å se frem til andre dag av konkurransen.

Andre festivaldag ble en liten nedtur resultatmessig for de som lå best an etter første dag. Bjørg falt ned en plass og endte tilslutt på en flott andreplass. Verre gikk det med Trond og Odd som til slutt endte på henholdsvis 17. og 18. plass. Totalt sett greie plasseringer, men en liten nedtur etter en bra første dag. Mye bedre gikk det på storfisk siden: Helge kom inn med festivalens største fisk, en torsk på hele 28,92 kilo som også er ny klubbrekord. I tillegg fikk han en på 19,48, festivalens 7. største fisk. Trond kom inn med en kveite på 15,28 kilo, som er ny klubbrekord. Ellers fikk Atle en liten kveite og en stor torsk på 17,02 kilo.

Det ble tatt totalt 3 fisker over 20 kilo etter at nesten 100 personer hadde fisket i 10 timer hver. Helges torsk førte til kjendisstatus med oppslag i Dagbladet og Finnmark Dagblad i tillegg til intervju på Kanal 24.

Tur til Råsa
Søndag var det endelig klart for tur til Råsa. Etter drøye to timers tøffing rett nord stod åtte personer og verket langs ripen etter å få slippe pilken til bunns. Det tok ikke lange tiden før vi var i gang. Noen flotte 5-10 kilos torsker kom fort om bord. Den første skikkelige ruggen stod, ikke overraskende, Helge for. Den veide 19,5 kilo.

Etter hvert fikk alle fisker på over 10 kilo, men så langt ville ikke vekten over den magiske 20 grensen. Nærmest, i tillegg til Helge, var Svein med sin på 18,5 og Trond med sin nye pers på 19 kilo. Sistnevnte førte til et lettelsens sukk fra Ørjan som nå slapp å finne fram badebuksen. Utenom torsk fikk vi brosme, hyse, steinbiter på 5-6 kilo og selvfølgelig pale, ikke sjelden uten kraftige bitemerker fra stortorsken. Av pilker ble Svenskepilken mest brukt men også Sølvpilken og Sillen ble prøvd. I tillegg ble det brukt gummimakker i forskjelligge farger.

Etter drøye 5 timers fiske ble det brølt flekksteinbit fra Atle. Alle fikk fart på seg. Fisken ble kleppet og heist over ripen hvor det ble en del stepping på dekk. Turen nådde sitt kaotiske høydepunkt når Svein samtidig ropte på klepp for å få tak i en 15 kilos torsk som slo seg løs fra pilken og var i fri drift. Svein fikk etter hvert opp sin fisk, flekkisen fikk seg et velrettet nakkadrag og vi fikk igjen pusten. Nå var det tid for veiing og posering av den første flekksteinbiten som er tatt i klubbens historie. Det viste seg å være en solid kar på over 13 kilo. Finveiing etter at vi kom på land viste en klubbrekord på flekksteinbit på 13,16 kilo.

Etter hvert var det begynt å blåse så pass opp at Ørjan foreslo å sette kursen mot land, men prøve et par nedslepp på veien. Det var ingen dum ide. På det siste stoppet fikk Odd sin største fisk noensinne, en torsk på 22,5 kilo. Her fikk Harald også en torsk på rundt 15 kilo. Nå var de fleste fornøyd og Ørjan hadde holdt løftet sitt med flekksteinbit og fisk på over 20 kilo. På denne turen fikk vi totalt 26 fisker på over 10 kilo og ca 10 på over 15 kilo.

Gjengen med premier Svein drar på noe stort… ..en flott torsk Atle – ny rekord flekksteinbit
Trond med ny kveiterekord Sørøya Haralds torsk Odds torsk
 
Torsk også på atle Førstepris for 28,9 kg Torskemiddag hver dag..