Sørøya 2007 – Topplassering for Bergen Havfiskeforening

 

Trond Sæle vant Sørøyfestivalen (andre dag på Sørøya) i sommer. Han fikk rundt 230 kg på 5 timers fiske. Tore Gimservik endte på andreplass med ca 190. I tillegg fikk Jarle Brommeland en torsk på 25 kg som ble størst fiske over begge dager. «Reiselaget» med Helge, Atle, Bjørg, og Trond vant klassen for firemannslag.

Vi gikk ut på første tur med båten Haldis om morgenen, dagen etter vi kom opp. Skipper Ørjan var litt skeptisk pga. nordøstlig vind som pleide å gi dårlig fiske. Vi satset på torsk til middag, men etter 6-7 timers fiske ble det 2 torsker, 2 brosmer og 1 steinbit som holdt til middag. Planen var da å gå til Råsa neste dag.

Råsa
Vinden hadde snudd og solen skinte og vi var om bord på Sørværingen og Haldis på vei til Råsa. Vi ble møtt av litt tung sjø på vei ut som førte til litt sjøsyke hos noen, men både sjøsyken og sjøen la seg etter hvert og alt lå til rette for store fisker. Vi fisket fra to båter, Haldis og Sørværingen. De to største torskene som kom om bord på Haldis viste 19,5 kg hver da de ble veid, Tore sin var litt større. Harald hadde også en på 18,3 kg. Atle fikk en fin steinbitdublé på ca 17 kg,

  der den største var over 9 kg som er ny rekord for ham. Om bord på Sørværingen ble det dratt mye fin torsk på over 15 kg. Uten vekt om bord ble ikke fangsten veid på denne turen, men noen av de største var nok bortimot 20 kg i flg. skipperen om bord. Det var Jarle som dro flest av de største ruggene om bord, men alle fikk vi allikevel føle hvordan det er å møte de ”største”. Samtlige Bergensere om bord på Sørværingen satte ny personlig rekord på torsk denne dagen. Det var igjen en flott tur til Råsa, hele 14 timer på sjøen i strålende vær. Nå var det bare å lade opp til konkurransene. I år hadde arrangørene bestemt seg for å ha to festivaler etter ønske fra deltakerne.

Storfiskfestivalen
Det var melding om at det var litt sjø utpå, men stemningen på kaien var upåklagelig hos de mange spente havfiskere som utvekslet erfaringer, samt strategier for dagens fiske. Kanskje for å lure vekk noen konkurrenter også.

Helge og Anders var om bord hos Haldis sammen med en journalist fra NRK. De valgte å gå ut på Sildbåen. Knut og Carina var på Elona, og kom tidlig i land etter 5 timers effektiv fiske uten det store smilet og med heller slunken stamp. Dette var jo dårligere enn hjemme. Da båtene kom i land, hadde vinden løyet og solen kommet fram. Det vrimlet med folk på kaien. Her koste folk seg med vafler og annet varmt og kaldt som vi fikk kjøpt på kaien. Helge fikk en fin 6. plass med en fangst på 100,16 kg og en torsk på 15,26 kg som ga en 7. plass. Trond ble merkelig nok sjøsyk, likevel dro han opp 90 kg som holdt til en 9. plass. Hos damene fikk Bjørg en 6. plass med 58,6 kg. Det kom opp en del fine fangster, men det var stor variasjon og ingen fisk over 20 kg.

Sørøyfestivalen
Nå var taktikken justert og med Atle, Tore og Trond ombord på Sørværingen sammen med Svein fra Sørøy Havfiskeklubb. Vi møtte tidlig på kaien og kom oss om bord og Sørværingen la kursen ut mot Sildbåen i et strålende vær. Planen var å prøve der Haldis avsluttet fiske dagen før. Vel fremme var det bare å slippe ned og det var umiddelbart fisk, sei altså, men Trond pilket fort på en torsk og etter en halv time hadde Tore mistet to STORE og Trond var i siget og pilket 10 -15 kilos i ett med sin spesielle pilketeknikk, mens Tore, rett ved siden av, fikk flere av mindre størrelse. Dette ga seg etter hvert uttrykk i litt frustrasjon og skifte av pilk. Nå var det Råsa-stemning på Sildbåen, Atle fikk dublé 15,9 kg og 12.6 kg. Tore fikk nå de store på 20,8 kg og 23,1 kg og nærmet seg snart 200 kg.  Ryktet hadde spredd seg og en stund var det tett i tett med båter rundt oss. Nå hadde Trond fylt opp 5 kasser og fått en rekord på sei ca 10 kg. Siste timen dabbet fisket av. Tore var strålende fornøyd selv om Trond hadde slått ham.

Vi dro innover mot Sørvær og nå var vi spent for det var muligens vinnerfangster vi hadde. Trond veide inn 231,76 kg, og Tore 190,46 kg, torsken på 23,1 ble nr. 2 bare slått av Jarles torsk på 25,06 kg. Atle veide inn 139,12 kg. Det var kun en båt som ikke hadde veid inn, den måtte ha assistanse fra redningskøyten pga. at de ikke fikk start på motoren. Både Inger og Øystein var om bord der, og ventetiden på om Trond hadde seieren inne var laaaaaang. Da de kom inn viste det seg at de hadde bra fangster, men det holdt ikke. Inger kom på 3. plass for damer med 79,3 kg. Fangstene vise seg å være større enn dagen i forveien 6 fisker over 20 kg ble veid inn. Totalt sett dobbelt så mye fisk som dagen i forveien. Den største oppmerksomheten denne dagen fikk allikevel Jarle. Både aviser og NRK ville ha litt av Storfeskaren fra Bergen. Det var mange nervepirrende minutter for Jarle å vente før den siste av de store var veid og han kunne slippe jubelen løs. Størst fisk totalt under årets festival var kjempegøy for ”førstereisgutten” fra Bergen.

Resultatlister:
STORFISKFESTIVALEN
SØRØYFESTIVALEN
FIREMANNSLAG