Sørøya 2011 – 25 kg.’s torsk på Råsa

Mandag

Endelig tid for langtur til Råsa. Det er først og fremst torsk over 20 kg. som lokker, men alle ombord er også ute etter å slå Atle sin rekord på flekksteinbit.

Det går tregt i starten, vi driver lite, og skipper Ørjan Furøy sier at det ikke blir fart i fisket før strømmen tiltar. Etter hvert begynner det å komme en del brukbare torsker ombord. Nils Arne får en fin steinbit, og når strømmen tiltar begynner torsken å bli på hugget. Størrelsen på torsken stiger etter hvert som vi fisker, og den første 10 kg.’sen kommer ombord.

Så slår det virkelig til og de store torskene kommer ombord en etter en. Trond blir plutselig observert svettende bak i båten der han sveiver på noe veldig tungt. Han tar det pent og rolig, og opp kommer en torsk på 25 kg. og ny pers! En stund etterpå er det Atle sin tur men en torsk på 22,5 kg. som er krøket på toppen av hodet med svenskepilken. I tillegg hadde han en 10 kg. torsk på kroken ovenfor.

Vi har tusen havhester sirklende rundt båten, og kunsten er å få fisken ombord før havhesten går til angrep.

Flere drar tungt, og mot slutten av dagen tror Nils Arne at det er hans tur til å dra en torsk over 20. Men det viser seg at det er to nesten like store fisker på 13 kg hver.

Alt i alt den beste Råsaturen siden 2006, og været var topp! Og etterpå var det filetindustri på kaia….

[nggallery id=38]

Søndag

Landligge og oppladning til morgendagen på Råsa.

Lørdag

Andre fiskedag i festivalen gikk også brukbart for BHF gjengen, men ikke nok til at noen nådde helt opp. Beste plassering var «reiselaget» som fikk 2. plass for lag.

Av dagens fine fisker er Aksel sin torsk på 11,78, og Trond sin torsk på 11,8. Atle fikk også en kveite på 6,5 kilo, som ble middagsmat på kvelden.

Plasseringen på de andre ble:

4.pl. Trond (237,3 kg.)
5.pl. Aksel (227,8 kg.)
9.pl. Atle (206,1 kg.)
10.pl. Helge (201 kg.)
16.pl. Harald (174 kg.)
23.pl. Øystein (148,5)
28.pl. Einar (105,1 kg.)
29.pl Hugo (81,3 kg.)

Den som fikk mest fisk av alle fra Bergen var fjorårets vinner Anders Tveit, men han fisket i seniorklassen og fikk ikke premiering siden han ble nummer 4 i seniorklassen. Anders fikk 240,7 kg. Han var bare en halv kilo unna tredjeplassen, og angret på de hysene som glapp på ripa.

Komplett resultatliste finner du her

[nggallery id=37]

Forøvrig bød dagen på besøk av en kommende brud som solgte klemmer for 5 kr stykket. Det falt i god jord hos gutta i huset…

Fredag

Første dag i Sørøyfestivalen gikk bra for de fleste fra BHF. Det var fint vær, og de fleste båtene gikk nordover. Ombord på Brattholm hos Ørjan var «handicaplaget» med Anders (blind) og Helge (fisket delvis sittende med komplisert brudd i ankelen). Harald og Axel var med som hjelpemannskap til de hadicappede, men inntrykket var at de var minst like opptatt av å fiske selv som å kleppe for de to andre. Når fisken var på hugget ble Helge også obeservert stående på et ben og pilke for harde livet.

Etter en litt rolig start traff vi en torskestim, men drev fort av. Resten av dagen var det litt her og der, og et par runder med litt torsk og hyse. Men det var først når det stod igjen 20 minutt av fisketiden at det ble virkelig fart. Da traff vi en torskestim som stod høyt i vannet og var virkelig på hugget. Axel var den som fisket hardest og dro to og tre i slengen. Han endte på 135 kilo til slutt, og slo Anders med 0,6 kg! Største fisk ombord var Anders sin torsk på ca 10kg.

Dagens største opplevelse var likevel da Harald sveivet opp en kilos brosme og plutselig såg et stort flak nede i sjøen. En kveite på ca. 50 kilo fulgte etter brosmen helt opp i vannflaten, tok en runde rundt den, og seg så ned i dypet igjen.

-Hadde den bitt over brosmen tror jeg hjertet hadde stoppet helt, var Harald sin kommentar.

Øystein hadde derimot kveite på kroken, anslått til 25-30 kg, men skipperen som skulle hjelpe til å kleppe var litt ukjent med «vestlandskleppen» til Øystein. Dermed bommet han og kleppet den i halen. Resultatet var at kveite vrei seg av kroken, kleppfestet løsnet og kveita forsvant.

Også de andre fra BHF gjorde det bra, og selv om resultatene fra første dag er ikke klare enda, sier ryktene sier at «reiselaget» fra BHF leder lagkonkurransen. Men «førstelaget» er ikke mer enn 45 kg bak.

[nggallery id=35]

Torsdag:

I dag har vi vært en liten tur på sjøen med Ørjan og «Bratttholm» for å fiske middagsmat. Litt torsk og sei, men ganske liten fisk. Unntaket var Einar Eliassen sin fine torsk på 17 kg. Men vi har fått fisket av oss den verste skjelven, og i morgen er det klart for første dag i konkurransen…

[nggallery id=34]